Vidalı Kompresör

Kompresör çeşitlerinden biri olan vidalı kompresör, basınçlı hava elde etmek için kullanılan kompresör de piston yerine iç içe geçmiş olan rotor çifti kullanılan kompresörlerdir. Vidalı kompresör içerisinde piston ya da benzeyen herhangi bir donanım kullanılmamaktadır. Basınçlı hava elde etmek için dişleri birbirini saran, iki sonsuz uçlu vidanın birbiri ile olan etkileşimde birinin diğerini hareket ettirmesiyle gazı sıkıştırarak pozitif yer değişimi sağlayan makinedir.

Vidalı kompresörü diğer çeşitlerden ayıran özelliği içerisinde birbirine geçmiş rotor çifti ile kullanılmasıdır. Bu kompresörün içinde helisel dişli olarak üretilmiş iki adet rotor yer alır. Bu rotorlar bir mil üzerinde bulunan helisel loblordan oluşmaktadır. Biri erkek, diğeri dişi rotordur. Erkek rotorun helisleri dolgun yuvarlak çıkıntılardan oluşurken, dişi rotor erkek rotoruna karşı gelen yuvalardan meydana gelen vidalı kompresörler, çeşitler arasında pozitif yer değiştirmeli kompresörlerdir. Tek kademeli, helisel ve spiral loblarla, yağ enjeksiyonlu, bir çift rotordan üretilerek kullanılırlar. Kompresör, vida gövdesi içinde döner ve havayı sıkıştıran rotorlar sayesinde işlemini tamamlar. Vidalı kompresörlerde emme ve çıkış valfleri bulunmaz. Rotorlar ile karşılıklı dönerek çalışan kompresörlerde vida dişlileri arasındaki gaz, giderek küçülen hacimle birlikte sürüklenir. Rotor ve vida arasındaki açıklıkları kapatmak için vida içerisinde püskürtülen yağ yardımı ile soğutulur.

Vidalı kompresörlerde motor çalışırken hareketleri vida grubuna iletilir ve rotor çifti sayesinde emiş kısmında vakumlama gerçekleşir. Emilen hava makinada yer alan filtre ile temizlenir ve vidadaki boşluklara girerek çıkışa doğru ilerler. İç hacim çıkışa doğru azaldığı için hava basıncı artar. Basınç arttıkça sıcaklıkta artar ve bu sıcaklığı almak için vida grubuna yağ püskürtülür. Vidalı kompresörler, yağ kullanarak torot ve gövdenin üzerinde tabaka oluştururlar ve böylece havanın kaçmasını önleyerek, sızdırmasına yardımcı olurlar. Bu çeşit kompresörlerde iç yağlama ihtiyacı duyulmaz. Vidalı kompresörlerin en önemli özelliği daha az yer kaplamalarıdır. Daha az titreşim yaparlar ve kayış kasnak olmadan tahrik sistemine bağlanırlar. Bu sistemde makina içindeki hareket eden parçalar daha az olduğu için verimi yüksektir.

Vidalı kompresörlerin kullanımı için işletmelerde özel kompresör odaların yapılması kullanacağınız kompresörün daha sağlıklı, kaliteli, uzun ömürlü ve sorunsuz çalışmasına yardımcı olacaktır. Kullanacağınız kompresör makinasının alanı için 1m boşluk bırakmalı ve bulunduğu bölgede baca gazlarından, kirli havadan ve tozdan uzak tutulmalıdır. Vidalı kompresörler sessiz çalışma özelliğine sahip oldukları için çok tercih edilirler. Ancak arıza meydana gelirse çalışmasını otomatik olarak durdurarak arıza uyarısı verirler.

Şimdi Arayınız